Altijd al nieuwsgierig geweest naar het reilen en zeilen op de Kinder Intensive Care (Kinder-IC) in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ)? Studenten van studentenvereniging Paramedus aan de Hogeschool Utrecht mochten er een kijkje nemen. Miranda Nobel en Colette van de Brug-De Groot, IC-kinderverpleegkundigen en praktijkopleiders, geven met enige regelmaat rondleidingen op de afdeling Pelikaan.
In het hart van het WKZ bieden Miranda en Colette studenten een exclusief kijkje achter de schermen. Als gidsen op de afdeling Pelikaan hebben ze al twee keer de deuren geopend voor nieuwsgierige studenten hbo-V, veelal in hun derde en vierde jaar. "Het idee van werken op de Kinder-IC is voor veel studenten tijdens de opleiding nog te abstract. Vaak kiezen ze een andere richting die misschien zichtbaarder en makkelijker te bereiken is, en veranderen dan ook niet meer van richting. Dit komt mede doordat je twee vervolgopleidingen moet doen om op de kinder-IC te kunnen werken."
“Het werken op de Kinder-IC is ontzettend mooi en waardevol, dat willen we met de rondleiding ook meegeven. Ze kunnen de optie om ooit bij ons te komen werken in het achterhoofd houden en daarmee de toekomst plannen," aldus Miranda. De interesse is overweldigend; met maximaal twintig plekken per rondleiding zitten de inschrijvingen binnen dertig minuten vol.

Blik op het nu en de toekomst

De rondleiding begint met een praktische benadering. Op een gesimuleerde unit zien studenten twee bedplekjes, elk zorgvuldig uitgerust voor een baby en een kind van ongeveer zes jaar, met monitor, beademing en infusen. De studenten worden uitgenodigd om actief na te denken over de indicaties voor een Kinder-IC opname en de bijbehorende materialen. "We willen laten zien dat de zorg voor kinderen op de intensive care aanzienlijk verschilt van die voor volwassenen, zelfs in de kleinste details," legt Colette uit. 
Na deze introductie wordt de transportbrancard getoond. Dit is een brancard die volledig is uitgerust om een IC-patiënt mee te vervoeren. Miranda: “Dit is namelijk ook een onderdeel van het werk van een IC-kinderverpleegkundige. Wanneer in een perifeer ziekenhuis een patiëntje ligt dat IC-zorg nodig heeft, gaan een intensivist en verpleegkundige die samen met de ambulancechauffeur ophalen met een speciaal uitgeruste ambulance.” 
Hierna vervolgt de rondleiding op de afdeling waar de studenten kunnen zien dat de materialen die eerder zijn getoond ook daadwerkelijk rond het bed van een patiënt staan. De rondleiding eindigt met een blik op de toekomst van de Kinder-IC; de afdeling wordt geheel verbouwd met eenpersoonskamers die meer ruimte en privacy bieden aan patiënten en hun families.  

Opleidingstrajecten -en mogelijkheden 

Studenten die geïnspireerd zijn om een carrière na te streven op de Kinder-IC, biedt Miranda advies. "Affiniteit met kinderen en de zorg voor het gezin is essentieel. Verder kun je na het behalen van je hbo-V diploma ervoor kiezen om de vervolgopleiding tot Kinderverpleegkundige te volgen, een traject van ruim een jaar dat vervolgens directe toegang biedt tot het werken op de Kinder-IC."
Tijdens de opleiding tot IC-Kinderverpleegkundige ben je al direct aan het werk op de Kinder-IC. Je kan ook na de hbo-V de vervolgopleiding tot volwassen IC-Verpleegkundige volgen en daarna bij de Kinder-IC in opleiding komen. Maar mocht je werken op een andere afdeling waar acute zorg gegeven wordt, zoals bijvoorbeeld de SEH, dan wordt er altijd wel een passend opleidingstraject geboden. 
“We hebben tot nu toe hele leuke reacties van de studenten gekregen”, zegt Colette tot slot. “Vooraf kunnen ze zich moeilijk een beeld vormen bij wat er gebeurt bij ons op de afdeling maar de rondleiding brengt daar echt verandering in.” De volgende rondleidingen voor de leden van studentenvereniging Paramedus staan gepland op 6 maart en 26 juni 2024. Voor degenen die dromen van een toekomst als IC-Kinderverpleegkundige, is dit een unieke kans om een glimp op te vangen van hun toekomstige werkplek.

Meer weten?

Neem contact op met Anouk Grootenhuis of Leonie Hogendoorn, Teamleiders Zorg.

06-29685081 of 06-50124622

Mis nooit meer een vacature

Schrijf je in voor de jobalert