Ongeveer vijftig nierpatiënten laten wekelijks drie keer afvalstoffen verwijderen in het UMC Utrecht. Bij deze behandeling – dialyse – zijn gespecialiseerde verpleegkundigen nodig.
Lotte Duim is in grote mate verantwoordelijk voor hun opleiding. Zij pakt dit zó voortvarend aan, dat ze onlangs de titel Verpleegkundige van het Jaar kreeg in de categorie onderwijs.

De persoonlijke band met patiënten. De werking en mogelijkheden van de dialysemachine. Het gepuzzel met afvalstoffen en bloedwaarden om telkens weer tot de best mogelijke behandeling te komen. Vraag aan Lotte Duim wat haar werk als dialyseverpleegkundige zo mooi en interessant maakt, en de 29-jarige geeft het ene na het andere voorbeeld.

Elke dag anders

Lachend: “En dan te bedenken dat ik vijf jaar geleden na mijn vertrek bij de afdeling cardiologie het idee had dat de zorg op mijn nieuwe werkplek vaak op hetzelfde zou neerkomen. Een misvatting, zo bleek al snel. Zeker in een universitair medisch centrum is elke dag anders op een dialyseafdeling. We helpen niet alleen relatief stabiele volwassenen die zich drie keer per week op dezelfde momenten melden. We zijn er bijvoorbeeld ook voor kinderen of voor patiënten die acute zorg nodig hebben. Denk verder aan patiënten voor wie plasmafiltratie wordt ingezet: een behandeling tegen auto-immuunreacties, waarbij het eigen plasma wordt vervangen door synthetisch plasma of donorplasma.”

Opleiding

Onze nieren ruimen de afvalstoffen in het bloed op. Bijvoorbeeld een teveel aan zout of zuur. Als iemands nieren nauwelijks nog werken, kan dialyse een uitkomst zijn. Daarvan zijn twee typen: afvalstoffen filteren via het bloed (hemodialyse) en via de buik (buikspoeling, oftewel peritoneale dialyse). Kinderen krijgen alleen de laatste behandeling. Patiënten in het UMC Utrecht worden bijgestaan door dialyseverpleegkundigen. Duim: “Verpleegkundigen kunnen de opleiding volgen in ons ziekenhuis. Die duurt vijftien maanden en is vanaf november 2022 iets korter: minimaal twaalf maanden.” Duim noemt zichzelf “de overkoepelende persoon om de opleiding in goede banen te leiden”.

Lees verder

Benieuwd naar het hele interview?

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail