Annemiek is na de traineeship blijven werken op de afdeling MDL & Nefrologie (D2Oost). Maar hoe heeft zij het traineeship ervaren? "Het leukste vond ik dat ik kon meelopen op andere plekken naast de verpleegafdelingen."

Wat is een traineeship?

In één jaar tijd verdiep jij je in de verschillende specialismen van de divisie interne geneeskunde en dermatologie. Omdat je op twee verschillende verpleegafdelingen beide een half jaar werkt, krijg je een goed beeld van het traject dat de patiënt binnen het UMC Utrecht kan doorlopen, van polikliniek en dagbehandeling tot kliniek en functieafdelingen. Je doet ziekenhuiservaring op en ontmoet mede-trainees van binnen en buiten de divisie. Dat allemaal in een academische omgeving, waar je in aanraking komt met complexe zorg en meewerkt aan onderzoek. Je volgt verschillende trainingen en krijgt je tijd ingepland voor intervisiebijeenkomsten met je collega-trainees. Een mooi moment om ervaringen te delen en elkaar advies te geven. Verder heb je individuele coachingsgesprekken met je buddy en kijk je samen waar jij het komende half jaar aan wil werken op de afdeling. Van verpleegkundigen op de afdeling leer je hoe je vakinhoudelijk handelt en na dit trainee ontwikkeltraject van één jaar kun je zelf bepalen wat je gaat doen en of je op één van de afdelingen wil blijven werken. Je kunt sowieso als interne kandidaat met een jaar ziekenhuiservaring solliciteren op andere diverse functies binnen het UMC Utrecht.

Hoe is Annemiek op het idee gekomen?

"Na mijn studie hbo-v wist ik niet precies wat ik wilde doen. Het leek me heel interessant om in het ziekenhuis te gaan werken, maar ik had niet echt ziekenhuiservaring. Via een kennis kreeg ik te horen van het traineetraject en koos daarom om een traineeship bij Divisie Interne geneeskunde en Dermatologie te volgen. Op deze manier kon ik in de breedte ervaring opdoen in mijn eigen tempo en niet heel specifiek op één specialisme. Ik werkte het eerste halfjaar op de afdeling Interne geneeskunde, Geriatrie en Reumatologie (C2west) en het tweede deel op de MDL, Nefrologie en Dermatologie (D2oost). Op D2oost ben ik blijven werken na mijn traineeship." 

Hoe ziet een gemiddelde werkweek eruit?

"Je werkt dag-, avond- en nachtdiensten, maar ze houden in de bezetting aan het begin rekening met het feit dat je trainee ben. Aan het begin werk je vooral dagdiensten, omdat dat het meeste leerzaam is gezien overdag onder andere de artsenvisite en onderzoeken plaatsvinden. Naast het werken op de afdeling kregen we één tot twee keer per maand een dag scholing; op deze dagen kwamen lessen voorbij over bijvoorbeeld acute zorg (ABCD-methode), persoonlijke ontwikkeling en hadden wij intervisie. Daarnaast was het ook mogelijk om mee te lopen met onderzoeken, operaties en poliklinieken die gerelateerd waren aan de afdeling. Het werd geadviseerd om met de traineeship te beginnen met een contract an 32 uur. Het is belangrijk dat je niet te hard van stapel loopt in het begin, aangezien aan het begin meerdere zaken nieuw zijn en je dan ook veel nieuwe informatie tot je neemt."

Heb je zo een duidelijker beeld van de organisatie gekregen?

"Na het volgen van het traineeship heb ik een beter beeld gekregen van de organisatie. Vooral omdat ik op mijn eigen tempo allerlei dingen kon onderzoeken en veel mocht meekijken. Op de afdeling Maag, Darm, en Lever, Nefrologie en Dermatologie (D2oost) worden, naast patiënten die wegens klinische redenen opgenomen worden, ook patiënten opgenomen voor onderzoeken en operaties. Denk aan een darmonderzoek of niertransplantatie. Je krijgt ook de ruimte om met het unithoofd in gesprek te gaan en mee te gaan naar vergaderingen als ‘Het beddenoverleg’ bij het Capaciteits Coördinatie Center. In dit overleg wordt besproken hoe de patiënten onderverdeeld worden door het gehele ziekenhuis en hoe de divisies elkaar mogelijk hulp kunnen bieden."

Wat vind je het allerleukste aan het traineeship?

"Het leukste vond ik dat ik naast de verpleegafdelingen mee kon lopen op andere plekken. Daarnaast vond ik het fijn dat je in je eigen tempo kon leren en werken. De ene trainee heeft meer ziekenhuiservaring dan de ander, wat maakt dat zij in een sneller tempo ingewerkt kunnen worden en stappen kunnen maken dan een andere trainee. Doordat je kan meelopen op verschillende plekken, krijg je een volledig beeld van wat de zorg inhoudt en ook welke afdeling het beste bij jou past. Ik raad een traineeship bij iedereen aan die praktijkervaring op wil doen, open staat om te leren en/of zoekende is naar welke specialisme bij hen past."

Contactinformatie

Ben jij verpleegkundige en wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen het UMC Utrecht? Neem gerust contact op!

088-7558985

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert