Manon en Kosta werken op de CSA, de Centrale Sterilisatie Afdeling van het UMC Utrecht. De CSA zorgt ervoor dat alle medische instrumenten in het ziekenhuis zorgvuldig en tijdig gesteriliseerd zijn zodat de artsen en verpleegkundigen met de juiste instrumentensets hun werk kunnen doen. Dit werk doen ze samen met 42 collega’s én 5 robots.

Wat doet de CSA?

Om besmettingen en infecties te voorkomen, is het van belang dat deze instrumenten na gebruik grondig worden gereinigd en gesteriliseerd. Dit doe je volgens vastgestelde procedures. Dit is zeer belangrijk omdat de veiligheid van patiënten voorop staat. Kosta legt uit dat de processen uit verschillende zones bestaan die fysiek van elkaar gescheiden zijn. Vanaf de OK brengen Medewerkers Algemene Zaken (MAZ) de sets met daarin instrumenten naar de CSA. In de desinfectie ruimte komen de gebruikte instrumentaria van de operatiekamers en poliklinieken binnen en worden deze geregistreerd, gereinigd en gedesinfecteerd. Een rij aan wasmachines vormt de muur tussen de desinfectieruimte en schone ruimte (opdekruimte). Eenmaal in de opdekruimte worden alle sets en instrumenten gecontroleerd. Aan de hand van het gewicht wordt gekeken of de sets compleet zijn en de instrumenten worden gecontroleerd. Kapotte of beschadigde instrumenten worden eruit gehaald en worden ter reparatie aangeboden.


Hoe weet je welke sets gesteriliseerd moeten worden?

Aan de hand van ‘prio-lijsten’ in ons computersysteem HiX zien we welke sets er het eerst steriel gemaakt moeten worden. Een nieuwe wand met dit keer sterilisators vormt de scheiding tussen de schone en steriele ruimte. Na het sterilisatieproces van twee uur worden de sets teruggebracht naar de OK en kunnen ze gebruikt worden voor een nieuwe operatie. De meeste sets worden meteen de volgende dag alweer gebruikt op de OK. Naast het voltooien van de prio-lijsten krijgt de CSA ook te maken met cito’s: spoedopdrachten tussendoor voor spoedoperaties, die door de OK’s worden doorgegeven aan de CSA.

Een robot als collega

De collega-robots brengen de sets van processtap naar processtap (bijvoorbeeld van de controle naar de inpaktafel). Dat scheelt de medewerkers een hoop gesjouw en stappen. Deze robots zijn er sinds de gloednieuwe CSA werd geopend in 2020. En dat is geen overbodige luxe met de 300 tot 400 sets die er per dag worden verwerkt. Dit doet de CSA niet alleen voor de OK van het UMC Utrecht, maar ook voor het Centraal Militair Hospitaal en het Prinses Máxima Centrum.

Wie werken er op een CSA?

Manon is bijna klaar met haar opleiding tot Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen (MSMH). Hiervoor werkte ze in de ouderenzorg, maar op zoek naar een plek achter de schermen in de zorg, stuitte ze op deze opleiding. Ze liep mee bij de CSA van het UMC Utrecht, solliciteerde en kon starten!

Kosta werkte 7 jaar geleden in de keuken van het UMC Utrecht toen hij de vacature voor inpakker bij de CSA zag. Een jaar werkt hij als inpakker en begint dan aan de opleiding tot MSMH. Inmiddels is hij doorgegroeid tot teamleider van de CSA, maar met regelmaat is hij nog op de werkvloer terug te vinden. “De vakinhoudelijke kennis blijft zo interessant dat ik graag meewerk wanneer dat kan”.

Voor de MSMH-ers die willen doorgroeien zijn er verschillende mogelijkheden. Zo werd Kosta teamleider, maar kun je ook specialisme deskundige worden voor bijvoorbeeld de neurochirurgie of orthopedie. Alle vragen rondom een specialisme komen dan naar jou toe.

Meelopen?

Ook werken op de CSA? Twee keer per jaar start de opleiding tot MSMH in het UMC Utrecht. Natuurlijk ben je van harte welkom om eerst mee te lopen voordat je de keuze maakt aan de opleiding te beginnen.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail