Hoe is het om als kersverse verpleegkundige bij het UMC Utrecht aan de slag te gaan? Nikki Goverde (25) werkt sinds februari 2023 als verpleegkundige op de HIC-afdeling van de Psychiatrie: “Het mooie aan mijn werk is dat je in zeer korte tijd een vertrouwensband opbouwt met de cliënt.”

Een open sollicitatie kan nét op het goede moment binnenkomen bij een werkgever. Dat overkwam Nikki, die haar cv opstuurde naar het UMC Utrecht voor een verpleegkundige functie binnen Psychiatrie. “Ik heb hbo-v gedaan, en wilde graag bij het UMC werken. Kort nadat ik mijn cv had gestuurd, belde een recruiter van het ziekenhuis mij. Zij bracht mij in contact met een teamleider van de afdeling Psychiatrie. Kort daarop belde de teamleider dat ik op gesprek mocht komen.” Nikki werd vervolgens uitgenodigd voor een meeloopdag om te kijken of de afdeling inderdaad iets voor haar zou zijn. “En of er de welbekende klik was met het team. En die was er. Collega's hebben de teamleider een positieve terugkoppeling gegeven en zodoende werd ik aangenomen.’’

Hoog intensieve zorg

“Mijn werkdag begint met de overdracht van het team dat de dienst daarvoor heeft gewerkt. Onder het genot van een kop koffie bespreken wij bijzonderheden van de cliënten en of er zorgafstemming of multidisciplinaire overleggen gepland staan die nog voorbereid moeten worden. Na de overdracht verdelen we de cliënten. Omdat het gaat om hoog intensieve zorg mogen we per verpleegkundige niet meer dan vier cliënten verzorgen. Ik bereid me per cliënt goed voor: wat is er gebeurd in de dagen dat ik niet heb gewerkt? Zijn er onduidelijkheden? Daarna volgt de dagstart, waarin we onder andere bespreken hoe de cliënt heeft geslapen, welke activiteiten er staan gepland en of er nog vragen zijn voor de arts.”

Nikki schakelt ook met psychiaters, psychologen, coassistenten en maatschappelijk werkers. Zo wordt het voor iedereen duidelijk hoe de cliënten zich ontwikkelen en of er eventueel tussentijdse aanpassingen nodig zijn in de behandeling. “Tijdens de werkdag vinden er overleggen plaats: gesprekken met cliënten en behandelaren, waar ik bij aansluit, en overleggen met andere disciplines en afdelingen. De ochtend is zo voorbij. ‘s Middags lunchen we altijd samen met de cliënten. Soms komen er acute opnames tijdens de diensten. Dan is het de bedoeling dat je de cliënt ontvangt, rondleidt, het opnamegesprek met de psychiater bijwoont enzovoorts. Ook kunnen er gedurende de dag ontslagen zijn, waarbij je als verpleegkundige aanwezig bent bij het ontslaggesprek met de psychiater. Na de dienst rapporteer ik mijn bevindingen en draag ik bijzonderheden over aan de volgende dienst.”

Geen dag hetzelfde

De afwisseling in haar werk vindt Nikki erg fijn. “Geen dag is hetzelfde, en je weet ’s ochtends nooit wat de dag gaat brengen. De afdeling is een unieke plek in het ziekenhuis. Hier werk je samen met neurologen, longartsen, noem maar op. Dit zie je niet bij een GGZ-instelling. Daar zijn psychiatrie en somatiek vaak gescheiden, terwijl ze hier door elkaar lopen. Dat maakt de diagnostiek complexer. Ook is het mooi om te zien hoe in korte tijd stabilisatie kan worden bereikt met een cliënt die in crisissituatie is binnengekomen. In korte tijd weet je met de cliënt een vertrouwensband op te bouwen, en hem of haar op weg te helpen naar een succesvol herstel.”

Oneindige ontwikkelmogelijkheden

Nikki zocht een duurzame baan, waarin ze zich continu kan ontwikkelen. Daarom koos ze voor UMC Utrecht. “Al moet ik daarvoor helemaal uit Breda komen. Hier wordt persoonlijke ontwikkeling erg gestimuleerd: zo heb je gesprekken met de teamleider waarin je doelen opstelt en aangeeft welke skills je wilt ontwikkelen. In november ga ik de HIC-opleiding doen aan de Hogeschool Utrecht. Verder ben ik inhoudsdeskundige van de incidentenanalysecommissie van de Psychiatrie. Dit houdt in dat ik incidenten analyseer die op mijn afdeling worden gemeld. Ik maak verbetervoorstellen om herhaling van incidenten te verminderen, dan wel te voorkomen. Ik vind het leuk dat ik gestimuleerd word om buiten de kaders van mijn werkveld te denken en te doen. Het geeft mij als verpleegkundige meer kennis, waardoor ik me nog meer betrokken voel en me op meerdere vlakken kan ontwikkelen.’’

Iedereen even belangrijk

In het UMC Utrecht is er altijd ruimte om je wensen en verwachtingen kenbaar te maken. Nikki: “Alles is bespreekbaar. Er worden kansen gecreëerd voor jong en oud, en er wordt goed uitgedragen dat iedereen belangrijk is. Of je nu schoonmaakt of operaties uitvoert, iedereen is even belangrijk voor het einddoel: het bieden van hoogwaardige zorg. Verder is er ook het Jong UMC. Dit zijn jonge professionals werkend binnen het UMC Utrecht die samenkomen en leuke dingen organiseren zoals lasergamen en tafeltennistoernooien. Door dit alles voelde ik me hier snel welkom en gelijkwaardig aan mijn collega’s.”

De tip van Nikki? “Ben je nog oriënterend en weet je niet goed wat er bij jou past? Dan kun je een keer een “bakkie doen” met Team Recruitment van UMC Utrecht. Zij denken graag met jou mee. Eventueel kun je op een afdeling meelopen."

Mis nooit meer een vacature!

Schrijf je in voor de jobalert