Een mooie combinatie van techniek en goede zorg: word medewerker steriele medische hulpmiddelen. Tijdens deze opleiding leer je alles over het schoonmaken van medische instrumenten. Als medewerker steriele medische hulpmiddelen ben je een belangrijke schakel binnen het OK-complex.

Wat doe je als medewerker medisch steriele hulpmiddelen?

Je gaat aan de slag op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) binnen het OK-complex. Hier worden alle instrumenten die tijdens operaties gebruikt worden gereinigd, gedesinfecteerd en samengesteld in instrumentensets.
Als medewerker medisch steriele hulpmiddelen ga je aan de slag met:
  • Het reinigen en desinfecteren en steriliseren van instrumentarium.

  • Het samenstellen van instrumentensets voor een bepaalde ingreep, bijvoorbeeld voor de algemene en plastische chirurgie, gynaecologie, orthopedie, traumatologie en kaakchirurgie.

  • Voorbereiding voor het sterilisatieproces.

  • Tot slot zet je de sets in de juiste kar richting het betreffende operatiekamercomplex.

Hoe word ik medewerker medisch steriele hulpmiddelen?

Om medewerker steriele medische hulpmiddelen te worden, solliciteer je eerst op de vacature van medewerker steriele medische hulpmiddelen in opleiding. Als je bent aangenomen, schrijf je je in als student bij ROC in Leiden (mboRijnland) of Eindhoven (Summa College). 

Heb je al een diploma en wil je direct bij ons aan de slag. Dat kan natuurlijk ook. Hier vind je meer informatie.
Tijdens de opleiding leer je onder meer hoe je instrumenten reinigt, desinfecteert, steriliseert, samenstelt en verpakt. Je gaat 1 dag in de week naar school en werkt daarnaast 24 tot 28 uur op de centrale sterilisatieafdeling. Omdat er ook 's nachts en in het weekend geopereerd wordt, heb je als MSMH geen 9 tot 5 baan. Je werkt in wisseldiensten, die je afwisselt met collega's. Hierdoor hoef je niet elk weekend te werken.

Wat heb je nodig?

  • Je hebt een opleiding op minimaal mbo-2 niveau afgerond. Heb je de havo of het vwo niet afgemaakt? Dan is een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas vaak ook genoeg. Je moet daarnaast wel nog een Nederlandse en rekentoets afleggen.
  • Het is belangrijk dat je heel precies en netjes bent. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en kunt goed werken in teamverband.
  • Je bent sociaal vaardig en je vindt het niet erg om af en toe weekend- en oproepdiensten te draaien.
  • De Nederlandse taal beheers je uitstekend, zowel in woord als geschrift.
  • Je neemt je verantwoordelijkheid en bent continu gericht op het optimaliseren van de dienstverlening en de patiëntveiligheid.

Duur opleiding

De opleiding tot medewerker steriele medische hulpmiddelen duurt twee jaar. 

Vergoeding/salaris

Tijdens de opleiding ontvang je salaris conform salarisschaal 4 van de collectieve arbeidsovereenkomst Universitair Medische Centra (cao UMC). In de periode dat je voorwerkt en kennis maakt met de afdeling bedraagt het salaris € 2475 - € 3130.

De genoemde bedragen zijn op basis van een 36-urige werkweek. Het salaris wordt aangevuld met een eindejaarsuitkering van 8,3%, een vakantietoeslag van 8% en een reiskostenvergoeding woon-werkverkeer.

Salaris na het behalen van je diploma

Als gediplomeerd medewerker steriele medische hulpmiddelen zal je in salarisschaal 5 geplaatst worden. Bij een fulltime aanstelling van 36 uur per week zal het salaris maximaal € 3280,-- bruto per maand bedragen. 

Start opleiding

De opleiding start jaarlijks in februari en september. Houd onze vacatures goed in de gaten of schrijf je in voor onze Jobmail. Alléén als er een vacature open staat, kun je solliciteren op deze opleidingsplaats.

Schrijf je in voor de jobalert

En ontvang altijd de meest recente vacatures in je mail